Hit100 stopt met Live365

Hit100 is niet meer te beluisteren via internet.
Hit100 is niet meer te beluisteren via internet.

Radioshows maken voor internet blijft een moeilijk proces. Al sinds 1995 verkennen we de mogelijkheden, maar we lopen constant tegen de beperkingen van de auteursrechtenorganisaties aan. Hoewel we er alle begrip voor hebben dat musici en componisten uiteraard moeten verdienen aan de producties die ze maken, moet het toch ook mogelijk zijn voor amateurs om ‘radiootje te spelen’. We vergelijken het wel eens met de visserijbranche. Buma/Stemra slaat mensen die een radioshow willen maken voor internet aan alsof ze net als de Urker vissersvloot de Noordzee willen leegvissen, terwijl ze eigenlijk alleen met een hengeltje in hun eigen wijkvijver willen vissen. Het is dus vreemd dat amateurs ook tienduizenden euro’s moeten betalen (dat was de omvang van de aanslagen tot nu toe) wat gelijk staat aan de ‘radio-visquota’ voor profs.
De afgelopen vijf jaar hebben we gebruik kunnen maken van de service van http://www.live365.com. Deze Amerikaanse dienst maakte het mogelijk om negen uur aan radio op een Amerikaanse server te zetten, die daarmee dan ook onder de Amerikaanse wetgeving viel. Live365 betaalde dan in Amerika van het maandbijdrage die wij als leden (15 euro per maand, wat een redelijk bedrag is voor amateurradio) inbrachten de auteursrechten in de VS. De dienst begon een jaar geleden met de eis dat programma’s niet langer dan een half uur mochten duren (zodat zij meer reclameboodschappen er tussen konden zetten) en stelde dat de afgelopen maand nog scherper: Er mochten alleen losse mp3′s geupload worden met een duidelijke tagging ‘ivm de rechten’.

En daarmee is de lol er voor ons – Sander Lindenburg, Willem Keekstra en Frits Moes (de mannen die Hit100 een gezicht gaven de afgelopen jaren) – af. Want wat is de kunst aan een digitale bak volgooien met mp3′s? Daarmee verdwijnt de mogelijkheid door met de bewust gekozen flow, mix en jingles sfeer te scheppen met muziek. We zijn dan ook per direct gestopt met de service van Live365. Dat betekent dat het niet meer mogelijk is om naar Hit100-programma’s te luisteren.

We geven ons echter niet gewonnen. In afwachting van nieuwe mogelijkheden (en suggesties, van u, misschien?) blijft de site http://www.hit100.nl in de lucht. Hierop kunnen we in ieder geval de leukste nieuwe en oude videoclips blijven publiceren zonder dat we eerst een onderpand op ons huis hoeven te nemen (hoewel over het betalen voor ‘herpublicatie’ van YouTube-clips ook gemurmel was binnen Buma/Stemra enige tijd terug…). Bedankt in ieder geval dat u naar ons geluisterd hebt de afgelopen jaren, het waren fijne uren die we samen hadden! En wie weet, tot gauw.

Advertenties

One thought on “Hit100 stopt met Live365”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s